Je woning beschermen tegen blikseminslag doe je zo

15aug - door SEO IQ Leads - 0 - Over Geen categorie

Wanneer de temperatuur in Nederland stijgt is de kans op onweer erg groot. De bliksem slaat ongeveer 200.000 keer per jaar in. Bliksem kan voor ontzettend veel schade aan je woning zorgen. Daarom hebben wij een aantal tips voor jou samengesteld om schade te beperken of zelfs te voorkomen. 

Veiligheid voorop

Wanneer er bliksem inslaat in je woning is de kans groot op brand in huis. Het is daarom erg belangrijk om je woning te beveiligen met een bliksemafleider. Een bliksemafleider is een apparaat wat helpt om de energie van een blikseminslag naar de aarde te geleiden. Alsnog kan het altijd voorkomen dat de bliksem zorgt voor overspanning. De bliksem slaat dan niet in op je woning maar op objecten in de buurt. Beveilig je woning met rookmelders.

Verzekeren

Om er zeker van te zijn dat de waarde van je spullen beschermd blijven bij blikseminslag is het zaak om goed verzekerd te zijn. Met een inboedelverzekering zijn de spullen in je huis zoals de tv, computer en andere apparaten verzekerd wanneer er bliksem inslaat. Verder zijn je meubels en kleding ook meeverzekerd in het geval dat de blikseminslag brand veroorzaakt. Met een opstalverzekeringen verzeker je schade aan je woning, garage, tuin en bijgebouwen. 

De meterkast

Om overspanning op je meterkast te beperken is een goede bliksembeveiliging in je meterkast ontzettend belangrijk. Zo’n beveiliging zorgt ervoor dat de spanning die door bliksem op het stroom komt, via de aarde wordt weggevoerd. Zo bereikt de overspanning je apparaten niet. Zo bescherm je jouw apparaten zelfs wanneer je niet thuis bent. 

Bliksembeveiliging bij zonnepanelen

Ze worden steeds populairder: zonnepanelen. De kans op blikseminslag wanneer je zonnepanelen hebt is niet groter. Wel is het zonde als je zonnepanelen beschadigd worden door blikseminslag. Daarom raden we altijd aan om je zonnepanelen te voorzien van bliksembeveiliging.

Wat te doen bij onweer

Wanneer je thuis bent en het onweert is het verstandig om gelijk een aantal maatregelen te treffen. Het eerste wat je moet doen is de stekkers van zoveel mogelijk elektrische apparaten uit het stopcontact trekken en de hoofdschakelaar uit te schakelen. Hierbij is het belangrijk om ook de internetkabels uit het systeem te trekken. Gebruik tijdens onweer geen apparaten die aangesloten zijn met een snoer. Dit kan voor letsel zorgen bij mens en dier. Verder is het ontzettend belangrijk om niet in contact te staan met stromend water. Met andere woorden: ga niet douchen of in bad wanneer het onweert. 

Sluit verder alle deuren en ramen goed dicht en blijf van ramen uit de beurt.