5 tips voor de startende ondernemer

30mei - door Jordy Hummel - 0 - Over zakelijk

Wanneer je een eigen onderneming bent gestart komt er veel op je af. Niet iedere ondernemer wordt succesvol en ook niet iedere ondernemer heeft plezier in wat die doet. Daarom hebben we speciaal voor de startende ondernemer 5 tips samengesteld.

Weet wie je klant is

Iedere ervaren ondernemer heeft er wel eens last van gehad: klanten die niet betalen. Maar wat doe je er aan? Het beste wat je kunt doen is een credit report aanvragen van een klant. Zo zie je snel of een klant wel solvabel genoeg is. Zo voorkom je dat je klanten hebt die niet betalen waardoor jij in problemen komt met je cashflow. 

Maak een ondernemingsplan

Als startende ondernemer is er niks belangrijkers als een helder ondernemingsplan. In een ondernemingsplan schrijf je op wat het idee van je onderneming is, waarom je gaat beginnen en hoe jij bereikt wat je wilt bereiken. 

Marktonderzoek

Als startende ondernemer is het uiterst belangrijk dat je precies weet hoe de markt er uit ziet. Hoe je dat doet? Door een gedegen marktonderzoek. Wanneer je geen zin of geen kennis hebt is het raadzaam om het marktonderzoek door een bureau te laten uitvoeren. 

Startkapitaal

In veel gevallen is het starten van een onderneming zonder startkapitaal niet mogelijk. In je ondernemingsplan staat hoeveel kapitaal je denkt nodig te hebben. Maar neem ook altijd een bedrag voor onvoorziene kosten in rekening. Veel ondernemers hebben uiteindelijk meer geld nodig dan verwacht. Het bij elkaar rapen van startkapitaal is mogelijk op een aantal manieren. 

Allereerst is het mogelijk om alles uit eigen zak te betalen. In de meeste gevallen is dit niet mogelijk. Wanneer je een goed ondernemingsplan hebt samengesteld, is het mogelijk om samen met de bank te kijken naar een bankkrediet. De bank toetst dan hoeveel geld jij kan lenen. Verder is het mogelijk om een microkrediet aan te vragen. Dit zijn leningen tot 50 duizend euro. Microkredieten zijn door de overheid opgezet om kleine ondernemers een kans te geven. Wanneer je een microkrediet aan gaat, krijg je ook coach die jou op weg helpt. 

Tot slot is het mogelijk om een crowdfunding op te zetten. Bij crowdfunding vraag je op een platform meerdere geldschieters om vermogen bij elkaar te leggen. Dit gebeurt in veel gevallen online. 

Boekhouding

Wanneer je gaat ondernemen komt er automatisch het stukje boekhouden om de hoek kijken. Wanneer je hier geen zin in hebt of geen kennis van hebt is het raadzaam om een boekhouder te nemen. 

Tot slot

Ondernemen is vaak hard werken zonder gelijk mooie resultaten neer te zetten. In veel gevallen maken ondernemers in de eerste jaren nog geen winst. Toch raden we aan om altijd de goede moed erin te houden.