Wat is NLP, hoe is het ontstaan en hoe werkt het?

24nov - door Jennifer van Rijn - 0 - Over zakelijk

De vraag – wat is NLP? – is gemakkelijk te beantwoorden. Het is het programmeren van je eigen reacties op gebeurtenissen en ervaringen van buitenaf zodat je deze weer onder controle krijgt. De manier waarop je dat doet is door te kijken naar de gedragskenmerken van succesvolle en efficiënte mensen en die toe te passen op punten in je leven die je wilt verbeteren. Ook al is dit een heel beknopt antwoord op de vraag – wat is NLP? – het is wel de basis waar het om draait. Lees hier verder om te leren waar het vandaan komt en hoe het werkt.

Wat is NLP?

NLP staat voor neuro linguïstisch programmeren. Het is ontstaan in de jaren ’70 toen twee onderzoekers – Richard Bandler en John Grinder – er achter kwamen dat succesvolle en efficiënte mensen soortgelijke gedragskenmerken vertonen. Zij bestudeerden in hun onderzoek een groep succesvolle therapeuten en probeerden te beantwoorden waarom zij in korte tijd wel grote resultaten konden boeken en wat dan de succesformule was. Door de uitkomsten in kaart te brengen waren ze de eerste onderzoekers die het voor elkaar kregen een gedragsmatige samenvatting te maken van succes. 

Kenmerken die zijn aan te leren

Bandler en Grinder zagen al snel dat deze kenmerken ook aan te leren waren en dat ze niet aangeboren moeten zijn. Daar kwam weer de NLP methode uit voort en deze wordt momenteel wereldwijd door zakenmensen en therapeuten succesvol toegepast. Wat is NLP? Het is het herkennen van reacties op ervaringen en gebeurtenissen die je met je zenuwstelsel (neuro) opvangt en die je vormgeeft met beelden, geuren, smaken, geluiden, gevoelens en taal (linguïstiek). Door je reacties al bij het zenuwstelsel te onderscheppen, dus voordat je er een emotionele reactie op krijgt, en te veranderen programmeer je jezelf om beter met bepaalde prikkels om te gaan.

40 jaar onderzoeksdata

Ondertussen hebben onderzoekers al 40 jaar het gedrag van succesvolle en efficiënte mensen onderzocht en in kaart gebracht. De vraag – wat is NLP? – kan dus ook beantwoord worden als het opvolgen van gedragskenmerken van succesvolle mensen in de afgelopen 40 jaar. Het is een methode waarmee je succesvol kunt worden in je werk en in je relaties, waarmee je talenten beter kunt benutten, waarmee je je communicatie vaardigheden kunt verbeteren, waarmee je stress en angsten de baas wordt en waarmee je anderen kunt motiveren hetzelfde te doen. Dat geeft veel meer zelfvertrouwen en dat leidt weer tot een gelukkiger leven en een gevoel controle te hebben.

Coaching van een gecertificeerde NLP trainer

Wil jij ook meer te weten komen over NLP en de vraag – wat is NLP? – veel uitgebreider beantwoord krijgen, dan is het tijd om een cursus te volgen of een coach aan te nemen. Cursussen vinden momenteel online plaats. Let er goed op dat de trainer de juiste certificeringen heeft behaald en de cursus ook daadwerkelijk mag geven. Zo spring je over hordes waarvan je dacht dat je ze nooit zou kunnen nemen en word je een betere en gelukkigere versie van jezelf.