Gezond en veilig op de werkvloer

25jun - door Anouk Schuchmann - 0 - Over Geen categorie

Of je nou de hele dag achter een computer zit of de hele dag buiten bezig bent, het is altijd handig om te weten hoe je nog veiliger of gezonder kan werken. Daarom hier een paar tips voor binnen en buiten om aan te denken.

Stand up!

Lang zittend werken is een absolute don’t. Een tip hierbij is om bijvoorbeeld de vergaderingen en meetings eens aan statafels te houden of werk staand aan je bureau. Zo kan je je beter concentreren en zit er een pauze in je zittijd.

Niet op het puntje van je stoel

Achter je bureau op het puntje van je stoel zitten is een absolute afrader. Door deze houding overspan je de spieren in je rug, en hierdoor ontstaan rugklachten. Zorg er dus altijd voor dat je achterin je stoel zit tijdens het werk.

Fysieke activiteiten

Als je leuke fysieke activiteiten doet, leidt dat niet alleen tot een hechter team en een leukere sfeer op de werkvloer, het zorgt er ook voor dat iedereen een beetje actiever wordt. Voorbeelden hiervan zijn wandelen tijdens de lunch, een interne competitie met verschillende sporten of yogasessies op kantoor.

Neem de trap

Bijna in elk kantoor is wel een trap. Niks is zo makkelijk als de trap nemen. Een goede manier om werknemers de trap te laten nemen is door motiverende teksten tussen de treden te plaatsen. Een kwartier traplopen staat namelijk al gelijk aan dertig minuten hardlopen als het gaat om calorieverbranding.

Stappenteller competitie

Een onderlinge competitie is altijd leuk, en als je een stappenteller competitie doet is het ook nog gezond. Download met zijn allen een stappenteller-app en kijk per dag of per week wie het meeste stappen heeft gemaakt.

Weet de risico’s

Als je bijvoorbeeld op een bouwplaats werkt is het handig om de risico’s te weten. Hiermee kan je alle gevaarlijke plekken ontwijken of beter opletten. Dit zal de meeste ongelukken voorkomen.

Wees beschermd

Op het moment dat je op een bouwplaats werkt of bijvoorbeeld ergens met een gladde vloer is het verstandig om goede bescherming aan te hebben. Hier kan je dus denken aan een helm of speciale veiligheidsschoenen.

Durf te switchen

Als je niet jezelf kan zijn op je werk, of je vindt het werk niet meer leuk, kan dit ook invloed hebben op je gezondheid. Denk er dan bij na of je het werk over 5 jaar nog wilt doen. Je hoeft niet meteen ergens anders te gaan werken, je kan ook in gesprek gaan met jouw manager en kijk wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf.